Direct contact

Lees meer

Hoe werkt duurzaam elektrisch wonen?

Hoe mooi zou het zijn als je een huis van alle gemakken en comfort kan voorzien, terwijl het volledig draait op energie van de zon? Een aantal jaren geleden leek het nog utopisch, nu zijn er al meerdere mensen die dat gelukt is. Bij All Electric Wonen willen we die manier van leven dichterbij brengen – ook al weten we dat niet iedereen toegang gaat hebben tot zonnepanelen, natuurlijk.

Ons doel is huizen elektrificeren en de elektriciteitsmeter daarna zo laag mogelijk te houden. Sommige huizen gaat het lukken meer energie op te wekken dan ze verbruiken, andere zullen nog stroom van het net moeten halen om ook in de winter een comfortabel huis te kunnen hebben. 

De vraag is waar de elektriciteit precies vandaan komt, en hoe duurzaam die is. Op dit moment komt onze stroom uit een wilde mix van gas, windmolens, kernenergie, verbrand afval, Scandinavische waterdammen, bruinkool, olie en ga zo maar door. Die grijs-groene mix zorgt voor de elektriciteit van het apparaat waarop u dit nu leest.

Bij duurzaam elektrisch wonen worden alle bronnen van verbranding in het huis vervangen: de waakvlam gaat het huis uit, het sissen van het gas uit het fornuis zal niet meer te horen zijn. Alle activiteiten in huis gaan elektrisch gestuurd worden. 

De cv-ketel vervangen we door een sterke warmtepomp, die elektriciteit nodig heeft om water warm te maken. Binnen het concept van All Electric Wonen komt dit water van een externe bron, zoals een gemeentelijk warmtenet, een fabriek in de buurt of een individuele bodemlus voor de deur. Door slim om te gaan met opgeslagen water, kan in de winter het huis verwarmd worden en in de zomer het huis gekoeld worden.

Er zijn wel eens klachten verschenen over warmtepompen: ze zouden teveel herrie maken, teveel energie gebruiken, of teveel ruimte innemen. Wij werken met een nieuwe generatie warmtepompen die geen last hebben van deze problemen, de zogeheten propaanwarmtepompen. Dit zijn duurzame, efficiënte en sterke warmtepompen die net zoveel kracht kunnen leveren als CV-ketels. 

Het enige nadeel is nog regelgeving: het zou kunnen dat onder huidige regelgeving de warmtepompen buiten geïnstalleerd moeten worden. Omdat we dat niet wenselijk vinden, zijn we hier nog bezig om een constructie te bedenken die zowel esthetisch als praktisch het beste werkt.

Bij All Electric Wonen werken we stapsgewijs door zulk soort uitdagingen heen, maar zien we elektrificering van de woningen als een cruciale stap in de duurzame transitie. Het is geen vraag óf het nodig is, maar wanneer we het kunnen doen – en betalen!

Het ombouwen van een fossiele economie naar een elektrische wordt een enorme operatie, maar in de jaren zestig hebben we in Nederland iets soortgelijks gedaan: toen we gas vonden in Noord-Nederland, lukt het ons in tien jaar om ons land aan te sluiten en naar een hoger welvaartsniveau te tillen. Iets soortgelijks kunnen we nu opnieuw doen, maar daarvoor moeten nog een hoop stappen vooruit worden gezet. 

Dus – het kooktoestel in de keuken wordt vervangen: geen gas meer, maar een inductieplaat op elektriciteit werkt. Tegenwoordig is dat net zo comfortabel als op gas koken. De meeste moderne pannen kunnen ermee werken, maar de oude niet meer. Die emaillen grote oma-pannen gaan uiteindelijk richting het museum.

Landen van de wereld hebben afgesproken in Parijs dat ze fossiele brandstoffen zoveel mogelijk uit de mix gaan halen, maar dat zijn ontwikkelingen die zich over decennia uitrollen.  Wij richten ons erop om de huizen klaar te maken voor deze transitie, binnen een betaalbaar financieel pakket, waarbij het comfort van de bewoners prioriteit krijgt in de uitrol.

branding & website collective minds