Zo ga je in tien stappen het makkelijkst van het gas af 🏠🧯⚡

Van het gas gaan kost wat moeite, maar er zijn manieren om het proces flink te veraangenamen. Hier een paar nuttige tips die je misschien wat stress kunnen schelen bij het moderniseren van je warmtevoorziening.

 

  1. Doe het stap-voor-stap

Je kan niet binnen één dag van het gas af, dus doe rustig aan. Maak de berg die je moet beklimmen niet te groot, maar begin stap-voor-stap. Hierdoor kan je soms met kleine moeite al grote stappen maken. In plaats van een mega-operatie in één keer is het dan een veel aangenamer proces, om stap-voor-stap naar je einddoel te werken. Pas naar het einde toe begin je begrip te krijgen van het totaalplaatje en begrijp je betere welke keuzes je moet maken.

 

  1. Leer je huis beter kennen

Je kan eerst op ontdekkingstocht in je eigen huis. Waarom is het in die ene kamer altijd kouder dan elders? Tocht het stiekem te veel via de brievenbus? Kan je dak zonnepanelen aan? Als je je CV-ketel op 55 graden instelt, wordt het dan nog steeds aangenaam warm in huis? (Zo ja, dan zou je al kunnen overschakelen op een warmtepomp).

Je huis van het gas halen is je huis beter leren kennen. Geniet daarvan!

 

  1. Begin met het laagst hangende fruit

Kijk eerst eens of je dat tochtende kattenluikje moet vervangen, of een oplossing moet vinden voor de kinderen die de deur altijd open laten staan. Dicht kieren, vervang die oude thermostaat voor een meer zuinige: Zeker in het begin mag je met 20% van de moeite 80% resultaat halen.

De 100-procent oplossing is super om te hebben als punt op de horizon, maar dat betekent niet dat je sommig laag-hangend fruit daarvoor moet uitstellen.

 

  1. Kijk hoe je zonnepanelen kan regelen

Als je plek hebt in de volle zon, heb je je installatie misschien al na twee of drie jaar terugverdiend. Zó betaalbaar zijn PV-panelen inmiddels. Hoe meer je er kwijt kan, hoe meer geld ze je op lange termijn opleveren. Wie de ruimte en het geld heeft om ze vandaag te bestellen, is eigenlijk een dief van z’n eigen portemonnee als die het niet doet. Stel dat je puur naar de cijfers kijkt, dan leveren zonnepanelen een rendement op van 6% op.

Zonnepanelen zijn geldprinters, gevoed door de zon. Ze zijn inmiddels per wattuur de goedkoopste manier van energie opwekken die we kennen. Zelfs al kan je er maar vier of vijf kwijt op een plek waar niet de hele dag de zon schijnt, dan nog heb je ze na ongeveer tien jaar terugverdiend. En ze gaan 25 jaar mee. Tel uit je winst.

 

  1. Wanneer is je CV-ketel aan vervanging toe?

Een cruciale vraag is wanneer je huidige systeem aan vervanging toe is. Heb je net vijf jaar geleden een nieuwe CV-ketel gekocht? Dan mag je best een paar jaar wachten met die vervangen. 15 jaar is wel zo’n beetje de levensduur ervan en goede apparaten weggooien is ook zonde. 

Gebruik de jaren tot die vervanging om je huis te isoleren, zonnepanelen te leggen, een aansluiting voor je elektrische auto aan te leggen en alvast vooruit te kijken naar de situatie in je huis als de CV-ketel weg is.

 

  1. Vraag het aan vrienden

Leg de vraag eens neer bij familie, vrienden en bekenden. Er zit veel meer kennis over verschillende oplossingen in je omgeving dan je doorhebt. Realiseer je dat geen van hun oplossingen per definitie ook voor jou zullen werken, want de ervaring leert dat elk huis anders blijkt en maatwerk nodig heeft om een mooi betaalbare oplossing te vinden. 

Het gesprek op gang krijgen helpt  om voor jezelf een menukaart aan opties op te stellen. Bovendien kan je er van uitgaan dat veel mensen in je omgeving op dit moment bezig zijn om eenzelfde soort vragen beantwoord te krijgen. Maak gebruik van je (digitale) kennissenkring!

 

  1. Kijk hoe je huis zich zou gedragen op de koudste dagen

Er is al heel veel mogelijk bij de verduurzaming van huizen en de opslag van warmte in de grond, maar soms blijkt uit doorberekeningen dat sommige huizen moeite kunnen hebben in die paar winternachten dat het -10C is ☃❄. Een totaaloplossing die daar rekening mee houdt – zodat het uberhaupt nooit een issue is – kan bij sommige huizen best duur uitvallen. 

Je kan er rekening mee houden dat je op de allerkoudste dagen met een simpel straalkacheltje of een luxere elektrische airco/verwarmer een gedeelte van je huis wat moet bijverwarmen. Dat is misschien niet de meest elegante oplossing, maar bij sommige huizen (met bijvoorbeeld een uitbouw) soms wel de meest effectieve. Want dit gebrek aan elegantie kan je bij de voorinvestering een flink bedrag schelen. Je moet hierin een afweging maken. 

Een houtkachel is geen ideale oplossing als je elektrisch wil leven, maar als je ‘m al hebt en alleen gebruikt op die paar nachten, dan is dat voor het komende decennium misschien een acceptabele tussenoplossing voor deze specifieke koude nachten. 

In principe ben je natuurlijk wel op zoek naar een comfortabel elektrisch systeem waar je het overgrote gedeelte van het jaar geen omkijken naar hebt. Het Helena All Electric Concept is zo’n oplossing.

 

  1. Maak nu een begroting voor een totaaloplossing voor je warmte.

Op een gegeven moment moet je toch wel echt gaan nadenken over de totaaloplossing. Nu je je huis beter kent en het laaghangende fruit al geplukt hebt, kan je gaan kiezen voor de laatste stappen.

Waarschijnlijk kom je uit op een totaalbedrag uit van een bedrag grofweg tussen de 10.000 en 30.000 euro. Je verdient dit dan in 8 tot 18 jaar terug en veel van de waarde zit dan in je huis. Een en ander hangt ook af van hoe je het financieert en tegen welke rente.

Misschien heb je nu dan al oplossingen langs zien komen als een bodemlus om water in op te slaan, een warmtenet in de buurt, of batterijen die stroom kunnen opslaan. De beste oplossing is écht voor elk huis uniek, zo leert de ervaring, dus het kan hier helpen om een expert in te schakelen.

 

  1. Elektrificeer het koken

Sinds de gasprijzen flink zijn gestegen begint het inmiddels goedkoper te worden om op inductie te koken dan op een ouderwets gasfornuis. En als je al zonnepanelen hebt liggen (eventueel met batterij- of auto-opslag), is het waarschijnlijk sowieso al slim om nu al om te schakelen. 

Het koken is vaak een cruciale laatste stap om de gasaansluiting op te zeggen. Zijn je pannen bijvoorbeeld al inductie-compatibel? De meeste wel hoor, maar zo zie je dat er altijd nog wel details zijn om even aandacht aan te geven.

 

  1. Denk over de laatste stappen om je gasaansluiting op te zeggen

Als je de experts gesproken heb en weet hoe je je huis gaat verwarmen, kan je na deze operatie helemaal van het gas af! Je kan dan je gasaansluiting laten afkoppelen. Hoe je dat doet, leer je dan vast wel of kan je laten doen.

Begin eerst maar eens bij stap 1! 😉

All-Electric Wonen is een totaaloplossing om Nederlandse huizen duurzaam en betaalbaar van het gas af te halen.

Lees meer

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Wat wilt u van het gas afhalen?

Een woning

target1

Een wijk

Een groot gebouw

branding & website collective minds