De zon schijnt elke dag: hoe mooi zou het zijn als je een huis volledig daarop zou kunnen draaien? De enige reden dat dat op dit moment nog ver weg lijkt, is de prijs. Maar die is rap naar beneden aan het komen en voor steeds meer huizen een slimme investering in de toekomst.
Een aantal jaren geleden leek het nog utopisch, nu zijn er al meerdere mensen die dat gelukt is. Hier op dit blog willen we die manier van leven dichterbij brengen: opwekken wat je nodig hebt om je huishouden te draaien en er lekker warm bij te zitten. (Ook al weten we dat niet iedereen toegang gaat hebben tot zonnepanelen.)
Doel: het vereenvoudigen van de keuze voor een elektrisch verwarmd huis.
Vooral voor huishoudens waar op dit moment de CV-ketel aan het eind van z’n leven is, kan serieus worden nagedacht over het overschakelen op een warmtepomp – om daarmee de omschakeling naar elektrisch verwarmen te beginnen.
Hoe werkt deze oplossing?
Ons doel is huizen elektrificeren op grote schaal, door de oplossing zo simpel en werkend mogelijk te maken, en schaalbaar naar grotere woonwijken. Om daarn de elektriciteitsmeter daarna zo laag mogelijk te houden, waardoor de investering wordt terugverdiend in 12 tot 20 jaar.
Op dit moment varieren de kostenplaatjes voor deze omschakeling tussen de 8.500 en 20.000 euro, afhankelijk van het huis en de ligging. Mocht de gasprijs nog sneller stijgen dan ie nu doet, dan wordt die tijd verkort. Maar tegen die tijd bent u vooral blij met het extra comfort dat elektrisch leven met zich heeft meegebracht.
Een warmtepomp kan namelijk ook koelen. In steeds heter wordende zomers is het maar wat fijn als de slaapkamers een paar graden gekoeld kunnen worden – gewoon met koud water dat diep in de grond is gepompt – zodat het vrijwel geen energie kost. Airconditioning wordt op die manier bijna gratis.
Een liter water koken gaat sneller op inductie dat op gas. En het wordt betaald door de zon, niet door onze kleinkinderen.
Bij sommige huizen gaat het lukken meer energie op te wekken dan ze verbruiken, andere zullen nog stroom van het net moeten halen om ook in de winter een comfortabel huis te kunnen hebben.
Elk huis is anders, maar de meest elegante oplossing is:
- Zonnepanelen (en eventueel batterijen)
- Warmtepomp op lucht of water
- Indien nodig: een bodemlus om warm en koud water in op te slaan
In deze animatie leggen we het uit:
Voor welke huizen is dit geschikt?
Veel hangt af van het huis. Maar het meest geschikt is dit concept op dit moment voor:
- Woonwijken gebouwd tussen 1990 en 2010.
- Vrijstaande woningen die worden verduurzaamd.
- Eerder verduurzaamde woningen met buitenruimte.
Vooral als het huis klaar is voor een verbouwing en er is een budget voor verduurzaming, dan moet over dit concept worden nagedacht.
Hoe werkt dit dan uiteindelijk?
Uiteindelijk heeft u nodig:
Een warmtepomp
Dit apparaat verwarmt water en pompt dat door het huis, hierdoor wordt het warm in huis. Het verwarmt het water dankzij elektriciteit. Eigenlijk werkt het als een omgekeerde koelkast: net als de koelkast warm is aan de achterkant en koud van binnen, maakt de warmtepomp het ene water koud en het andere water warm.
Dat koude water gaat dan de grond in, het warme water door het huis. Hierdoor wordt de warmtepomp constant geholpen.
Een bodemlus
Door een soort tuinslang diep in de grond te boren, kan water worden rondgepompt. De aarde verwarmd het water in de winter en verkoeld het juist in de zomer. Hierdoor wordt de warmtepomp constant geholpen, en kan de temperatuur in huis veel meer constant worden gehouden.
Een verwarming
Wie vloerverwarming heeft, loopt al een stap voor. Er kan ook worden gewerkt met radiatoren of meer moderne afgiftesystemen. In sommige gevallen kan een infraroodpaneel uitkomst bieden.
Zonnepanelen
Ze zijn inmiddels zo in prijs gezakt dat het zonde is dat niet alle daken er al mee vol liggen: zonnepanelen genereren de stroom die je verbruikt. Hiervoor is het noodzakelijk om minstens 12 panelen kwijt te kunnen op of om het huis.
Koken op inductie
Wie elektrisch wil leven, kan omschakelen naar inductiekoken. Moderne pannen werken op inductiekookplaten, daarbij wordt met magneten hitte gegenereerd. Het is even leren fine-tunen met de bediening, maar daarna biedt het feit dat het paneel elektrisch is juist allerlei nieuwe mogelijkheden, zoals timers.
Ik wil elektrisch leven maar heb geen ruimte om m’n huis!
Wie wel elektrisch wil leven maar geen of weinig ruimte heeft om het huis, kan toch al stappen nemen om om te schakelen.
- Isoleren helpt altijd.
- Infraroodpanelen kunnen kamers verwarmen die weinig gebruikt worden en waar de radiator kan worden dichtgedraaid.
- Het abonnement kan worden omgeschakeld naar een duurzame aanbieder.
- Inductiekoken is bij een hoge gasprijs goedkoper dan op gas koken.
- Een warmtepomp kan lonen in een goed geisoleerd huis.