Wat is er nieuw aan dit concept?

Er is gezocht naar oplossingen die niet alleen duurzaam zijn, maar ook betaalbaar én grootschalig uitgerold kunnen worden. Het is een traject dat helpt om de duurzame transitie op te schalen van éénpitters naar hele straten en wijken tegelijk. 

Bodemwarmte is de kern van dit concept. Door warmte in de zomer te onttrekken aan de huizen worden de woningen niet alleen gekoeld, ze leveren dan ook de warmte die in de winter nodig is. Dit wordt idealiter gedaan met een lokaal, open warmtekoudenet dat is aangesloten op een collectief, diep en gesloten bodemenergiesysteem onder de straat of plantsoen. 

In de zomer kan de woning zo energie-efficiënt passief gekoeld worden. Deze warmte wordt opgeslagen in de bodem voor gebruik in de winter. Dan wordt het gebruikt om de huizen energiezuinig te verwarmen. 

Warmtepomp
Dit wordt gedaan door een nieuwe compacte warmtepomp die werkt met propaan. De opstelling bestaat uit een warmtepomp en een hydraulische verdeelunit. Deze unit regelt de slimme aan- en afvoer van warm en koud water. 

Het nieuwe warmtepompsysteem heeft geen extra boiler nodig en laat zich gemakkelijk installeren op de plaats waar nu de cv-ketel staat. De renovatie om het energieverbruik verder te verminderen kan dan op een geschikt moment plaatsvinden, zoals grootonderhoud en verhuizing.

Strategische wijkenaanpak

De renovatie van woningen wordt met de ontwikkeling van dit energieconcept radicaal anders aangepakt. We willen de verduurzaming van woningen laten samenvallen met gepland groot-onderhoud van wijken. 

Een warmtepomp kost geld, dus het is het beste om de wijken aan te pakken die nu aan vernieuwing toe zijn om de investering de moeite waard te maken. Dus ook CV-ketels kunnen het beste worden vervangen als ze aan het einde van hun levensduur zijn, anders is het niet kosteneffectief. 

Daarom richten wij ons op dit moment het meest op de wijken met woningen gebouwd tussen 1995 en 2005 – die zijn op het moment aan hun eerste grote onderhoudsbeurten toe. Dit concept onderscheidt zich dus omdat het niet alleen een technische, maar ook een organisatorische, infrastructurele en financiële oplossing biedt.

All-Electric Wonen is een totaaloplossing om Nederlandse huizen duurzaam en betaalbaar van het gas af te halen.

Lees meer

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Wat wilt u van het gas afhalen?

Een woning

target1

Een wijk

Een groot gebouw

branding & website collective minds