Het is een elegante oplossing: water opslaan in onze natte bodem, en de temperatuur ervaan gebruiken om onze gebouwen te koelen en verwarmen. Bodemenergie brengt die oplossing.
In de zomer kan er koud water omhoog worden gepompt om het gebouw te koelen, in de winter wordt de temperatuur van het water gebruikt om het gebouw te verwarmen. De warmtepomp verbruikt zo minder energie, waardoor zowel winst ontstaat voor portemonnee als natuur. Dit kan bij inviduele huizen, maar het kan ook als netwerk worden aangelegd in een woonwijk.
Het huis is klimaatneutraal, want het heeft ook zonnepanelen. Koken gebeurt ook op elektriciteit, met inductie.
Wat zijn de voordelen van elektrisch wonen?
Deze warmtepomp zorgt ervoor dat het huis verwarmd wordt en dat er warm water uit de kraan komt. Hij heeft een ingebouwde boiler en werkt op elektriciteit.
Door een netwerk aan te leggen van warmte, kunnen we deze oplossing opschalen. Op die manier kunt u als bewoner zelf invullen hoe u uw eigen woning wil verwarmen. U kiest uw eigen warmtepomp en randapparatuur die u nodig heeft, en tapt warmte uit de grond gewoon van de straat af.
De combinatie van bodemenergie, warmtepompen en zonnepanelen leent zich goed voor grote projecten, zoals universiteits- of overheidsgebouwen. Er is technologie beschikbaar om water in grote hoeveelheden op grote diepte op te slaan en met krachtige warmtepompen duurzaam te verwarmen. Koelen in hete zomers kan ook.
Als u betrokken bent bij een groot project – een gebouw van formaat dat moet worden verduurzaamd – neem dan contact met ons op. Wij zoeken partners die deze efficiente oplossing willen opschalen.
In deze animatie leggen we uit hoe all electric wonen werkt in de Helena modelwoning. Dankzij een slimme combinatie van technologische oplossingen, financiële voordelen en schaalbaarheid kan deze oplossing worden toegepast op een groot gedeelte van de Nederlandse woningvoorraad.